Υποχρεωτικό στα νέα οχήματα το e-Call!

 

 e call 4

Υποχρεωτικά εξοπλισμένα με το νέο σύστημα e-Call θα είναι όλα τα οχήματα με ημερομηνία κατασκευής από 01 Απριλίου 2018 κι έπειτα, βάσει νομοθεσίας.

Το e-Call είναι ένα σύστημα ηλεκτρονικής ειδοποίησης που ενεργοποιείται σε περίπτωση τροχαίου, καλώντας αυτόματα , άμεσα και δωρεάν τον τριψήφιο ευρωπαϊκό αριθμό έκτακτης ανάγκης 112, μέσω οποιουδήποτε δικτύου κινητής τηλεφωνίας εντός εμβέλειας στην περιοχή του συμβάντος.
Έτσι, όλες οι αρμόδιες Σωστικές Αρχές (Αστυνομία-ΕΚΑΒ-Πυροσβεστική ) , εντός εννέα δευτερολέπτων κατά μέσο όρο – ενημερώνονται για την ακριβή σας θέση, την ώρα του ατυχήματος, τον αριθμό ταυτοποίησης του οχήματος και την κατεύθυνσή του, ώστε να αξιολογήσουν και να διαχειριστούν την κατάσταση.

Το σύστημα ενεργοποιείται με δύο τρόπους:

  • είτε από τον ίδιο τον οδηγό (ή συνεπιβάτη) πατώντας το αντίστοιχο κουμπί «SOS» που βρίσκεται εγκατεστημένο στο όχημα,
  • είτε αυτόματα, όταν το σύστημα αντιληφθεί σύγκρουση (πχ. ενεργοποίηση αερόσακων, απότομο τράβηγμα ζωνών ασφαλείας).

Η χρήση του e-Call θα αποδειχθεί σωτήρια για χιλιάδες ανθρώπους μειώνοντας τις επιπτώσεις από σοβαρούς τραυματισμούς σε όλη την ΕΕ.
Ωστόσο, δημιουργεί και προβληματισμούς σχετικά με το κατά πόσο μπορεί το σύστημα αυτό να χρησιμοποιηθεί για να καταγράφονται προσωπικά δεδομένα, δεδομένα της κίνησης των πολιτών, της γεωγραφικής θέσης στην οποία βρίσκονται κάθε στιγμή κ.α.
Η ΕΕ επισημαίνει πως στην προκειμένη περίπτωση καταγράφονται από το σύστημα δεδομένα μόνο όταν υπάρχει σύγκρουση και τα δεδομένα αυτά μεταφέρονται μόνο στα κέντρα έκτακτης ανάγκης.

 

 
banner home box 40
banner-autofix-box
ergo εθνική ασφαλιστική Ευρωπαϊκή πίστη AIG Np Insurance atlantiki enosi logo prime groupama logo minetta logo euroins